Garile Regale Sinaia

Uncategorized

Sinaia are multe atractii turistice, cele mai cunoscute fiind castelul Peles, manastirea Sinaia si cazinoul, fara a pune pe lista traseele montane si peisajele minunate. Totusi, cati dintre voi stiti istoria celor doua gari regale?

Prima gara a fost construita in 1886 pentru regele Carol I. Aici continua sa opreasca o data pe an faimosul tren Orient Express, care face legatura intre Paris si Istanbul. Alt detaliu comemorativ anului 1933 este placa de marmura amplasata pe peretele garii, pentru a aminti asasinatul primului ministru Ion Gheorghe Duca. De-a lungul anilor acesta a ocupat mai multe functii, printre care cea de ministru al educatiei, al agriculturii, al afacerilor externe si al afacerilor interne, culminand cu cea de prim-ministru al Romaniei. A fost ucis de Nicadori deoarece incerca sa impiedice miscarea fascista Garda de Fier.

 

Garile Regale Sinaia

Garile Regale Sinaia

Garile Regale Sinaia

Gara regala sinaia

Orient Express opreste in gara Sinaia si in 2012

Trenul ajunge in Sinaia in dimineata zilei de 3 septembrie. Calatorii vor vizita castelul Peles, dupa care isi vor continua drumul spre Bucuresti in aceeasi zi, unde vor fi condusi la Hotelul Athenée Palace Hilton pentru a lua pranzul. Vor petrece restul zilei vizitand capitala, iar a doua zi vor pleca spre Bulgaria.

Sinaia este una dintre putinele statiuni montane cu o bogata istorie arhitecturala, ca dovada ca inca mai opreste renumitul tren Orient Express, ai carui calatori viziteaza minunatele cladiri din oras.

A doua gara a fost comandata de regele Carol al II-lea. Construirea ei a inceput in 1938 si s-a terminat doi ani mai tarziu. Arhitectul celei de-a doua gari regale din Sinaia a fost celebrul Duiliu Marcu, cel care a proiectat Palatul Cailor Ferate Romane din Bucuresti si Opera din Timisoara. Cladirea este din piatra, iar pe clantele usilor sunt insemnele lui Carol al II-lea, ,,CC”. Salonul oficial in care se primeau oaspetii are o fresca in forma patrata, de 5,50 m. Aceasta reda o vanatoare domneasca cu opt personaje care sunt in marime naturala si are inscriptia ,,Basarab Voievod secol XIV”. Autorul picturii murale este Dimitrie Stiubei. Din pacate nu este deschisa publicului.

Muzeul trenuletelor din Sinaia

Pe langa cele doua gari exista si un muzeu al trenuletelor aici, foarte indragiti de copii de toate varstele 🙂 Intrarea este de 6 ron pentru o persoana adulta si sunt cateva reduceri pentru grup sau copii (avand in vedere ca eram in graba cand l-am vizitat nu prea am dat atentie acestor lucruri)

Muzeul trenuletelor din sinaia

 

Muzeul trenuletelor din sinaia

 

Muzeul trenuletelor din sinaia

 

Muzeul trenuletelor din sinaia

 

Muzeul trenuletelor din sinaia

 

In cazul in care sunteti prin zona merita sa va opriti pentru cateva minute si admirati garile regale din Sinaia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *