weekend in sighisoara

Cetatea Sighisoara

Uncategorized

Despre Cetatea Sighisoara am citit nenumarate articole , incat m-am tot gandit , oare ce as putea spune nou? Nu e om in tarisoara asta care sa nu fi auzit de vechea cetate medievala din inima Trnasilvaniei sau care macar sa stie de festivalul medieval organizat in cetatea Sighisoara. Cum nu mai e mult si vara sta sa inceapa, poate va ganditi ca nu e o idee rea sa popositi un weekend la Sighisoara.

 

 

Orasul a fost infiintat de colonisti germani, iar acest lucru isi spune cuvantul in toata arhitectura centrului istoric. Intr-o zi frumoasa cu soare poti sa bati lejer la pas toata cetatea Sighisoara, incepand cu turnul cu ceas.

weekend in sighisoara

De sus poti sa admiri intreaga regiune in toate cele 4 zari, iar placutele cu diverse destinatii de pe mapamond te pun pe ganduri catre un nou city-break sau chiar spre o insorita vacanta. Detaliile ceasului se vad bine de aici;figurinele rotative reprezinta zilele saptamanii. Turnul cu ceas adaposteste muzeul de istorie si drept sa spun am fost cam dezamagita de informatiile culese de aici. Ma asteptam poate ca singura cetate medievala inca locuita a Europei sa abunde de amanunte istorice.

weekend in sighisoara

De jur imprejur cetatea Sighisoara era aparata de un zid fortificat care inca se mai pastreazape alocuri, insotit de 14 turnuri si 4 bastioane ( in prezent sunt 9 turnuri si 3 bastioane ). Fiecare turn apartinea cate unei bresle mestesugaresti, organizatii extrem de puternice si influente pana in 1884 cand isi pierd semnificatia si sunt desfiintate.

cetatea sighisoara

cetatea sighisoara

La fel de inedita mi s-a parut si scara acoperita, realizata din lemn si piatra ce te conduce pana in varful dealului cetatii. Din cele 300 de trepte, au mai ramas astazi doar 175, iar dupa ce iti tragi sufletul urcandu-le, te asteapta la iesire doi chitaristi care iti ureaza felicitari pentru urcusul facut. Scara era folosita cu precadere de copii in drum spre scoala din deal, mentionata pentru prima data in 1552.

Aici gasim si Biserica din Deal, considerata cel mai valoros monument arhitectonic din oras si a patra biserica gotica ca marime din Transilvania. Aici e liniste..e liniste si in cimitirul bisericii unde nu vezi decat pietrele funerare vechi de sute de ani.

weekend in sighisoara

Dupa un ocol ajungi sa vezi toate turnurile ramase in picioare in mica cetate medievala. Nu ai cum sa te pierzi in Sighisoara. Fiecare straduta te scoate tot in piata centrala unde poti admira marete cladiri, multe transformate in hoteluri si restaurante. Se remarca stilul nemtesc, detalii coloristice aparte. Una din cele mai cunoscute asezari este Casa cu cerb, pe care troneaza un cap de cerb ( imposibil sa nu o remarci).

weekend in sighisoaraweekend in sighisoara

Ce sa vizitati in cetatea Sighisoara gasiti peste tot, asa ca nu voi intra in amanunte. In schimb, daca va abateti in burg, poate vreti sa stiti unde se poate sta in stil medieval, unde mananci o prajitura gustoasa sau o mancare calda delicioasa.

Noi am stat la Casa Legenda, o mica pensiune asezata chiar in centrul vechi al Sighisoarei. proprietarii au incercat sa reproduca un pic din stilul medieval de alta data. Fiecare camera are o alta denumire si turistul poate sa isi aleaga in functie de preferinte daca sta in camera veche sau camera medievala, camera contesei sau camera verde. Noi am fost incantati de camera contesei. Am primit inclusiv un voucher pentru retaurantul din piata centrala, Casa Vlad Dracul unde am aflat si legenda care inconjora locatia. Intre 1431 si 1436 Vlad al II-lea, supranumit Dracul, cavaler al ordinului Dragonului se afla la Sighisoara, in asteptarea inscaunarii pe tronul Tarii Romanesti. In aceasta casa s-a nascut fiul sau, Vlad Tepes, cel atat de celebru in intreaga lume.

Restaurantul este cochet in stil medieval si muzica care te insoteste in peripluu culinar este tot medievala. Mancarea a fost gustoasa, dar poate un pic cam piperata la pret ( la urma urmei mancam pe urmele lui Vlad Dracul).

cetatea sighisoara

Si nu in ultimul rand o sa va spun doua vorbe despre una din cele mai frumoase si confortabile locatii. Este vorba de Casa Cositorarului, pe care am descoperit-o aproape de Turnul Cositorarilor si de Scara Acoperita. Casa este atat pensiune cat si cofetarie. Noi ne-am oprit sa ne tragem sufletul la niste clatite cu dulceata si o prajitura cu ciocolata. Atmosfera abunda de detalii rustico-medievale, se vorbeste in soapta si te cuprinde o toropeala binevenita, alaturi de pisica ce toarce langa tine…( am uitat sa precizez, la casa cositorarului se alinta zi de zi o pisica, mare amatoare de turisti).

Sper ca v-am convins sa vizitati cetatea Sighisoara si nu uitati de festivalul din vara !

Poze Cetatea Sighisoara



 

By Andrei Pop

3 thoughts on “Cetatea Sighisoara

  1. Extraordinare fotografii! Felicitari! Minunata Sighisoara, nu stiu daca ne-am putea plictisi vreodata de ea…

  2. Sighisoara este una din destinatiile perfecte pentru un weekend in Romania. Felicitari pentru fotografii, sunt superbe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *