apuseni

Vacanta in Muntii Apuseni

Uncategorized

In 2007 am ales sa-mi fac o vacanta de 10 zile intr-una din cele mai frumoase zone ale Romaniei, Muntii Apuseni. 

Cazarea am avut-o exact in inima Parcului Natural Apuseni si anume la Vila Vank care este situata in localitatea Arieseni.

 

Pestera Poarta lui IoneleApuseni, Pestera Poarta lui Ionele Ghetarul ScarisoaraApuseni, Ghetarul Scarisoara Pestera Ghetarul VartopApuseni, Ghetarul Vartop
Coiba Mica si Coiba MareApuseni, Coiba Mica si Coiba Mare Pestera MeziadPestera Meziad, Apuseni Groapa RuginoasaApuseni, Groapa Ruginoasa
Cascada VarciorogApuseni, Cascada Varciorog Cheile TurziiApuseni, Cheile Turzii Pestera UrsilorPestera Ursilor
Stana de Vale, IzvorulMinunilorStana de Vale, Izvorul Minunilor Cascada MissValea Iadului, Cascada Miss Cascada Iadolinahttp://i325.photobucket.com/albums/k366/whitewizzard/valea-iadului-cascada-iadolina.jpg
Cascada Saritoarea IedutuluiApuseni, Cascada Saritoarea Iedutului Cascada Valul MireseiValea Iadului, Cascada Valul Miresei Lacul LesuApuseni, Lacul Lesu

Pestera Poarta lui Ionele

Din centrul comunei Garda de Sus (intre comuna Arieseni si comuna Scarisoara) se face stanga si masina o lasam la marginea drumului (stiu ca este un drum forestier, dar cand am fost eu era inchis). Pe acest drum se merge aproximativ 30 de minute (mers foarte lejer, pestera fiind situata la o altitudine de aproximativ 800m). Drumul continua spre Ghetarul Scarisoara dar recomand sa urmariti semnul banda albastra  si sa o luati prin padure (e mult mai frumos si mai scurt 3 – 4 ore)

Harta, Muntii Apuseni

Sursa Harta: Dincolo de Harti

Intrarea in pestera se face cu ghid si pretul era 5 lei. In mod normal ghidul asteapta sa se stranga un grupulet mai mare pentru ca de fiecare data trebuie sa porneasca un generator.

Pestera Ionele

Pestera, Poarta lui Ionele

 

Poarta lui Ionele

 

Pestera Poarta lui Ionele, Apuseni

 

Ghetarul Scarisoara

Continuam drumul prin padure catre Ghetarul Scarisoara…

Traseu Ghetarul Scarisoara

Traseu Ghetarul Scarisoara

Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m si adancimea de 48 m (pe niste scari destul de alunecoase si nu cred ca se poate vizita Iarna). Ghetarul Scarisoara se afla in cea mai mare pestera cu gheata din Romania, situata la altitudinea de 1165 m si cu varsta de peste 3.000 de ani. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are un volum de 75 000 m³ şi o grosime de 15 m.

Ghetarul Scarisoara, Apuseni

Ghetarul Scarisoara

Pestera Ghetarul Vartop

Localitatea cea mai apropiata este satul Casa de Piatra (la care se ajunge pe un drum forestier din Garda de Sus).

Ghetarul Vartop, Harta Traseu

Dupa ce am gasit drumul spre satul Casa de Piatra am inceput sa cerem indrumari de la localnici (exista si un semn dar foarte mic, chiar imposibil de observat), asa am aflat ca pestera se poate vizita numai cu ghid …  care statea in ultima casa de piatra din sat (adica in varful dealului).

Ghetarul Vartop, Apuseni

Ghidul era un batranel pe la 80 de ani dar zburda pe stanci mult mai bine ca noi :). Ghetarul Vartop se afla in spatele stancilor din poza de mai jos…

Ghetarul Vartop

Dupa un urcus destul de dificil, am ajuns la intrarea in Pestera Vartop. Este cea mai salbatica pestera din Romania asa ca sa nu va asteptati la lumini, beculete, etc … in 2007 nu prea stiam eu cum se viziteaza o pestera asa ca nu am luat nicio lanterna .. noroc cu ghidul care a avut o lanterna pe baza de carbit (dar care se stingea destul de des 🙂 )

Ghetarul Vartop

Ghetarul Vartop

Ghetarul Vartop

Ghetarul Vartop, Apuseni

Coiba Mica si Coiba Mare

De pe drumul principal, la intersectia unde se face dreapta spre casa ghidului pentru pestera Vartop se merge inainte (tot drum forestier, care nu stiu unde duce pentru ca nu am mers pana la capat) si pe partea stanga urmeaza Coiba Mica si Coiba Mare (mare atentie la semne). Aceste pesteri nu se pot vizita decat cu echipamente speciale, mai ales ca sunt inundate. Din ce am citit pe internet pesterile Coiba Mica si Coiba Mare devin mari atractii pe timp de iarna.

Coiba Mare, Apuseni

Coiba Mica

Pestera Meziad

Pentru a ajunge la pestera Meziad se merge pana la Beius dupa care se urmareste semnul de Meziad (comuna), din Meziad se merge pe un drum forestier pena la cabana Meziad (de unde se ia si ghidul), aceasta cabana cel putin in 2007 era in paragina totala, cel mai probabil in ziua de azi nu mai exista.

Muntii Apuseni, Pestera Meziad

Peştera Meziad este una dintre primele pesteri amenajate si mult timp una dintre cele mai lungi pesteri din Romania  (4.750 m lungime cu mai multe nivele) fiind situata pe Valea Meziadului in regiunea sud estica a Muntilor Padurea Craiului si zona de vest a Muntilor Apuseni. A fost descoperita in anul 1921 de o echipa de speologi condusa de renumitul speolog roman Emil Racovita, in 1972 a fost amenajata si deschisa turismului. Cu siguranta de atunci si pana acum nu s-a mai investit nimic in aceasta pestera…

Pestera Meziad, Apuseni

Pestera se poate vizita numai cu ghid si in grup de mai multe persoane (parca minim 6). In cazul in care nu mergeti in grup nu stiu cat trebuie sa asteptati sa mai vina turisti (noi am asteptat in jur de 30 de minute dupa care ghidului i s-a facut mila si am pornit :P)

Pestera Meziad, Apuseni

Pestera Meziad, Muntii Apuseni

 

Groapa Ruginoasa

La iesire din Arieseni (comuna ce este traversata de DN75), pe drumul spre Stei, trecem de partia de ski de la Vartop, dupa cativa Kilometri, in dreapta unei curbe foarte stranse, intalnim poteca ce urca (in cazul meu, in curba respectiva erau parcate mai multe masini asa ca am “suspectat” ceva 🙂 ), aproape 30 – 50 de minute (depinde de fiecare), pana intr-o poiana larga, dupa aceasta poiana se afla Groapa Ruginoasa.

Groapa Ruginoasa, Apuseni

Groapa Ruginoasa, Apuseni

 

Este un obiectiv deosebit si merita vazut daca sunteti prin zona. Efortul depus pentru un traseu de 30-50 de minute este rasplatit cu varf si indesat. 🙂

Cascada Varciorog

Cheile Turzii

Pestera Ursilor

Stana de Vale

Cascada Iadolina

Cascada Miss

Cascada Saritoarea Iedutului

Cascada Valul Miresei

Lacul Lesu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *