Skip to Content Haber antalya - Takipçi Satın Al - elektronik sigara smok
deWeekend
Zilele Bucurestiului 2011
Uncategorized admin / September 22, 2011

Parc Herastrau, Bucuresti 2011

Dupa cum stiti, weekendul trecut am sarbatorit zilele Bucurestiului, zilele acestui oras in care traim de placere, de nevoie, din obisnuinta, din comoditate…Multe evenimente au incercat sa aduca aminte de Bucurestiul de alta data, acel mic Paris cu care se mandreau strabunicii si bunicii nostrii si mai putin de acest Bucuresti nou, aparent doar modernizat, cenusiu, trist, ocupat, navalnic, agitat, bolnavicios prin ritmul vietii pe care ni-l impune.

S-a incercat reinvierea atmosferei de odinioara pe stradutele din centrul vechi unde locul pravaliilor mestesugaresti si negustorilor de odinioara a fost luat de zeci de cafenele, restaurante si baruri. Doar cele cateva croitorii si ceasornicarii uitate de lume, magazinase cu miros umed si ale lor fatade scorojite mai amintesc de centrul negustoresc de pe Lipscani.

Casa Poporului Bucuresti

Acum apar vitrine aurite cu rochii inzorzonate atarnate in geam in cautare de mirese aspirante.

In zi de sarbatoare centrul vechi a fost intesat de lume dornica mai degraba sa bea o bere la terasele pestrite decat sa cuprinda frumusetea Bucurestiului de alta data.

Mare aglomeratie mare si in Herastrau. Bucurestenii s-au calcat in picioare sa se plimbe gratuit cu vaporasul, suportand cu stoicism cozile vreme de multe ceasuri pentru o reducere de 5 lei in buzunar, 5 lei cheltuiti cu repeziciune pe o apa plata si un porumb fiert la 2 metri distanta de ponton sau doi mici si o bere la terasa din centrul Herastraului.

Bucuresti Herastrau

 

herastrau

 

herastrau

Targul mestesugarilor se intindea pe tejghele improvizate de o parte si de alta a parcului cu tot soiul de obiecte decorative, bijuterii din argint ce se voiau “vintage”, nimicuri a caror folosinta nu am reusit sa o inteleg.

Targ Mestesugari

Cel mai mult mi-au placut mestesugarii reali, veniti din toate colturile tarii cu porturi nationale, vanzand ii romanesti frumos cusute, ilice si alte pieptare, brauri colorate.

mestesugari targ

 

mestesugari targ

Bine intentionata a fost si initiativa organizatorilor de a aduce pe scena ansambluri populare ce au incantat publicul cu muzica traditionala. Pe mine m-a fascinat expresia fetei si mandria celor de pe scena atunci cand si-au facut numarul.

herastrau muzica populara

 

herastrau muzica populara

 

herastrau muzica populara

 

herastrau muzica populara

Organizatorii au adus in Herastrau cateva trasuri impodobite de mare sarbatoare, negandindu-se probabil ca inca nu detinem spatiul si buna organizare din Hyde Park sau St. James Park, iar armasarii se ingramadeau printre biciclete, caini, carucioare intr-un balci colorat si inzorzonat.

Caruta Herastrau

Din cand in cand domni si domnite imbracate ca in vremurile de alta data, lasandu-se fotografiati si admirati, purtand hainele ce aduc aminte de epoca galanterismului, a palariilor inalte si rochiilor cu trena isi faceau prezenta printre lume.

Bucuresti Vechi

Tot in aceeasi perioada se adunau la Sala Dalles negustori mici si mari de-ale ceaiului si cafelei, sarbatorind in felul lor 552 ani cati a implinit Bucurestiul.

sala dales

 

dales

M-am bucurat mult mai mult aici printre mirosurile felurite de ceai sau cafea, batoane de ciocolata si vanilie si dupa ce mi-am multumit simturile gustativ si olfactiv, mi-am clatit ochii cu minunate cescute de ceai si nenumarate accesorii pentru a face o cafea buna.

targ cafea

 

targ cafea

Cred ca cele mai multe secrete le detin cei de la Delicatese Florescu, urmand o traditie armeneasca din 1530.

Delicatese Florescu

Drept sa spun, nu am avut placerea sa il cunosc pe domnul Florescu, dar cei care impartasesc cu dansul pasiunea licorii maronii cu care imi imbat simturile in fiecare dimineata, ne-au facut sa ne desprindem cu greu de borcanele felurite de cafea.

Delicatese Florescu

Incercand sa duca mai departe arta cafegiilor de odinioara, astfel de locuri in care respira pasiunea, in care vechiul se imbina cu noul iti aduc aminte de Bucuresiul de alta data, Bucurestiul veritabil.

Drum lung de strabatut pana acolo.

DEWEEKEND © 2022