obiective turistice brasov

Obiective Turistice in Brasov

Brasov Romania Uncategorized

Daca verile ne indreptam atentia spre destinatii din Grecia si Croatia, celelalte trei anotimpuri devin deseori fundalul unor excursii si vacante pe plaiuri romanesti. Si suntem norocosi, pentru ca Romania este o tara ale carei secrete turistice inca nu au ajuns pe mainile maselor de turisti. Fiecare loc ce merita vizitat aici si-a pastrat autenticitatea, traditiile si obiectivele turistice neatinse de turismul in serie. In articolul de azi va prezentam obiectivele turistice din Brasov.

Brasovul este deseori una dintre destinatiile noastre preferate, indiferent de anotimp. Il recunoastem imediat dupa muntele Tampa la poalele caruia se imprastie stradute pietruite ce inca mai spun povesti medievale si gazduiesc cladiri baroce, acoperisuri specifice Imperiului Austro-Ungar si turle medievale. Un oras incantator, dominat de o atmosfera de basm, Brasovul este un oras ideal pentru relaxare.

Piata Sfatului

Piata sfatului

Daca ar fi sa va intrebam ce obiective turistice remarcabile adaposteste Brasovul, lista ar incepe fara nici o indoiala cu Piata Sfatului. Si nu este de mirare deloc, pentru ca aici bate inima Brasovului.

Dominata de arhitectura de origine germanica si supravegheata cu atentie de Tampa, Piata Sfatului este locul de intalnire al turistilor si localnicilor, scena unor festivaluri si concerte si fundalul Targului de Craciun. Casa Sfatului, ce va va capta atentia de indata ce veti pasi in piata, datorita prezentei sale centrale, dateaza din anul 1420. Aceasta este desavarsita de Turnul trompetistilor, unde, in vremuri medievale, paznicii orasului dadeau de veste locuitorilor, prin sunete de trompeta, despre ceea ce noi numim azi „breaking news” – doar ca pe atunci acestea se rezumau la evenimente precum incendii sau atacuri ale dusmanilor.

Piata gazduieste de asemenea restaurante si terase, ce servesc preparate traditionale si internationale garnisite cu bere rece si panorame incantatoare. Centrul pietii gazduieste Muzeul Judetean de Istorie, un obiectiv demn de vizitat, mai ales daca sunteti pasionati de istoria Brasovului. Daca iubiti vizitele la muzeu, in Piata Sfatului va asteapta si Casa Muresenilor, un muzeu dedicat familiei Muresianu. Aceasta familie a donat statului roman o colectie impresionanta de mobilier si arta, precum si o arhiva foarte valoroasa.

Biserica Neagra

Biserica neagra

Cea mai vizitata biserica din Brasov si una dintre bisericile cele mai interesante din Romania, Biserica Neagra este simbolul orasului si cel mai mare locas sfant din tara. De asemenea, aceasta biserica este considerata a fi cea mai mare biserica gotica intre Viena si Istanbul. Denumirea sa aminteste de un episod tragic al Brasovului, un incendiu ce a mistuit intregul oras in anul 1689. Biserica a fost construita insa in perioada 1383-1480.

Biserica Neagra

Aceasta gazduieste numeroase exponate foarte valoroase, precum a doua cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, dupa Turcia, cel mai mare clopot mobil din tara, si Orga Buchholz, cea mai mare orga mecanica din Romania, aceasta datand din anul 1839. In lunile iulie si august, sunteti invitati sa ascultati recitaluri la orga.

Casa Hirscher

Peste drum de Muzeul Judetean de Istorie se afla Casa Hirscher, un exemplu incantator de arhitectura renascentista. Casa a fost construita intre anii 1539-1545 si este cunoscuta si sub denumirea de „Casa de negot”. Cladirea a fost ridicata la initiativa Apolloniei Hirscher, vaduva primarului Brasov Lucas Hirscher, pentru ca negustorii sa poata „negustori” fara a fi afectati de ploi si frig. In prezent, casa gazduieste un restaurant.

Prima Scoala Romaneasca

Prima Scoala Romaneasca merita cu prisosinta vizita turistilor, mai ales daca acestia sunt insotiti de elevi. Cladirea dateaza din anul 1495 si inca se mai mandreste cu elemente de arhitectura baroca. Printre exponatele cele mai valoroase ale muzeului se afla prima biblie ruseasca si carti ce dateaza din secolul XV.

Complexul muzeal include mai multe sali si cladiri, printre care se numara Sala de clasa Anton Pann, Sala Cartea si Carturarii Brasoveni, Sala cu vatra, dar si Biserica Sf. Nicolae, Muzeul Ex-libris si Muzeul Junii Brasoveni. Daca aveti vreme, popositi la toate aceste obiective si descoperiti mai multe despre istoria invatamantului romanesc.

Strada Sforii

Cea mai ingusta strada din Brasov si a treia din Europa, Strada Sforii este una dintre cele mai vizitate atractii ale orasului. Situata langa Poarta Schei, straduta are o latime ce variaza intre 111 si 135 cm, si o lungime de 80 de metri. Initial, dupa cum reiese din documente ce dateaza din secolul XVII, strada a fost construita pentru a fi folosita de pompieri, insa in prezent este un loc de intalnire si un cadru foarte popular pentru fotografiile turistilor.

strada sforii

Bastionul Tesatorilor

Dincolo de Poarta Schei, in coltul sud-vestic al zidului orasului, veti putea descoperi Bastionul Tesatorilor, gazduit in interiorul singurei cladiri din Brasov ce dateaza din secolul XV. Bastionul a fost construit de breasla tesatorilor, de unde si denumirea sa, si este una dintre putinele cladiri ce au scapat neatinse de incendiul din 1689. Constructia acestuia a inceput intre anii 1421 si 1436, ultimul etaj fiind adaugat in anii 1570-1573. In prezent, acesta gazduieste Muzeul Tarii Barsei, unde veti putea admira macheta Brasovului din secolul XVII, precum si alte exponate nemtesti si romanesti apartinand breslei tesatorilor.

Poarta Schei

Tinand cont ca am folosit acest obiectiv drept punct de orientare, ni se pare firesc sa o introducem pe lista obiectivelor turistice din Brasov. Prea multe lucruri nu sunt de spus despre ea, insa merita mentionat ca aceasta poarta dateaza din anul 1825.

Poarta Ecaterinei

poarta ecaterina

Poarta Ecaterinei depaseste Poarta Schei in frumusete si gratie, fiind un monument ce va incanta multi fotografi. Mai putin cunoscuta decat Poarta Schei, Poarta Ecaterina a fost construita in secolul al XVI-lea, insa singurul element original ce poate fi admirat astazi este turnul exterior ce dateaza din anul 1559.

Turnul Alb si Turnul Negru

In ciuda denumirilor, atat Turnul Alb, cat si Turnul Negru sunt albe spre gri. Ambele turnuri sunt situate pe Dealul Straja, cunoscut si sub numele de Dealul Romurilor, si va ofera oportunitatea de a surprinde panorame incantatoare ale Brasovului, in special la apus.

In urcusul vostru spre fotografii impresionante ale Brasovului, primul turn ce va va intampina va fi Turnul Negru. Acesta dateaza din secolul XIV, desi acoperisul de sticla pare a spune o alta poveste. Turnul a primit aceasta denumire in anul 1559, cand a fost afectat de un incendiu care l-a innegrit. Desi a fost restaurat in repetate randuri, numele i-a ramas neschimbat. Ambele turnuri au fost construite pentru a asigura paza cetatii, insa Turnul Negru oferea accesul in cetate nu numai prin intermediul unui pod mobil, ci si printr-un tunel subteran.

Turnul Alb se afla un pic mai sus de Turnul Negru si dateaza din secolul XV. A fost construit din piatra si caramida si era folosit de breslele cositorarilor si aramarilor. Pregatiti-va sa urcati cateva trepte din piatra pentru a-l putea vizita. Turnul are o inaltime de 20 de metri si ofera o panorama de vis asupra Pietii Sfatului si Bisericii Negre, dar si a Muntelui Tampa.

Muntele Tampa

muntele tampa

Tampa, un alt simbol al Brasovului si plamanul orasului, ofera privelisti de vis indiferent de sezonul in care vizitati orasul. Daca vara inunda orasul cu verde crud si miresme de prospetime, toamna isi aduce toate culorile la poalele sale. Muntele are o altitudine de 940 metri si a fost candva parte a sistemului de aparare al cetatii Brasov. Astazi este un fundal superb pentru drumetii sau plimbari cu telecabina. Odata ajunsi in varf, veti fi rasplatiti cu panorame superbe ale orasului.

Daca ati vizitat si alte obiective turistice in Brasov, va invitam sa le impartasiti cu cititorii nostri. A sosit timpul ca orasele romanesti sa ocupe un loc important in planuirea vacantelor si concediilor turistilor romani si din strainatate.