Skip to Content Haber antalya - Takipçi Satın Al - elektronik sigara smok
deWeekend
Dupa-amiaza la Mogosoaia
Uncategorized admin / September 12, 2011

Duminica a fost cald si bine, deloc miros de toamna la cele 30 de grade celsius din termometru intr-un weekend de septembrie in care ne-am hotarat sa facem o vizita la palatul Mogosoaia (ne-am gandit ca parcurile ar fi supra aglomerate de bucurestenii ramasi in capitala care, dupa alergatura de dimineata pentru caiete, creioane, carioci, penare, radiere vor cauta oaze de verdeata si liniste ).

Noi nu am alergat dupa rechizite ci dupa vreo 2 ore de relaxare departe de centru si asa, din inertie, ne-am indreptat spre Mogosoaia. Am ajuns cam in 20 de minute pe Calea Grivitei, iesirea spre Straulesti cu ochii dupa indicatorul de pe partea dreapta pentru palatul Mogosoaia – destul de usor de neobservat (l-am ratat o data).

mogosoaia

Mogosoaia nu mai arata demult a castel burghez in frumos stil brancovenesc sau curte domneasca cu diverse acareturi si sere ingrijite de flori (pot doar sa imi imaginez ce si-a dorit boierul Mogos pentru sotia dansului la origini).

mogosoaia

 

mogosoaia

A devenit mai bine zis un parc mai mare ademenitor pentru bucuresteanul dornic de picnic, gratar, mici, iar cladirea este inconjurata pe ici-colo de schele metalice. Imbucurator faptul ca se face ceva pentru intregirea frumusetii de alta data, cu coloane, arcade, flori si motive brancovenesti sculptate in piatra.

Inca de la intrare am fost intampinati de o mica piata ambulanta cu ardei, rosii, porumb – asta era destinata probabil gospodinelor grabite, venite la o plimbare prin Mogosoaia, dar cu gandul la muraturile si borcanele pline de zacusti ramase acasa. Ne-am continuat plimbarea facandu-ne drum prin multime – daca liniste am cautat, liniste am gasit si a urmat un adevarat slalom printre caini cu sau fara stapan, carucioare, biciclete, fotografi de ocazie si ale lor modele.

mogosoaia

In stanga este amenajat un loc special pentru picnic suprasolicitat de altfel, la dreapta se ridica in aer mireasma de mici condimentati bine si intorsi pe toate partile, strategic asezati, reflectandu-se in geamurile serelor de alta data ale gradinii Mogosoaia.

mogosoaia

 

mogosoaia

 

mogosoaia

Ne-am continat plimbarea spre lac…

mogosoaia

 

mogosoaia

…unde am avut alta surpriza (tot neplacuta) si unde am constatat ca anunturile gen “scaldatul interzis” sunt complet ignorate. Cativa tineri incinsti probabil de temperaturile fierbinti se gandisera ca nu le-ar strica o baie la palat ( cu spectatori) printre coloane si leii de piatra ce pazesc terasa dinspre lacul Mogosoaia .

mogosoaia

La fel de ignoranti mi s-au parut si paznicii (in numar mare ) care brusc atunci si-au gasit de lucru in alte locuri din padurea Mogosoaia, evitand a-si face pana la urma treaba pentru care erau platiti, aceeasi paznici carora li s-a parut normala parcarea fix in centrul gradinii. Ma rog, cand masina are o anumita marca si numarul ”divin” 777 e la purtator, pana si palatul Mogosoaia isi deschide portile pentru tine.

mogosoaia

Degeaba am incercat sa gasesc o oaza de liniste caci fiecare alee si cararuie era bine batatorita de picior omenesc sau patruped si din toate cele 4 zari se auzeau voci duhovnicesti ce binecuvantau poporul ”cartierului” Mogosoaia impletite armonios cu muzica populara de mica petrecere privata organizata la palat sau cele cateva acorduri manelizate apartinand fanilor de picnic in aer liber.

mogosoaia

Multi ochi curiosi priveau in zarea nu foarte indepartata de peste lac catre vilele cele mari ale bogatasilor neamului ce isi ridicau semete acoperisurile si brusc am realizat discrepanta fantastica dintre cele doua maluri: prezentele impunatoare intr-un stil modernist (la limita grotescului chiar) pe de o parte si palatul cu a lui gradina impresurata de doritorii de cer, soare, aer liber si metru patrat de verdeata comuna de pe cealalta parte.

mogosoaia

 

mogosoaia
DEWEEKEND © 2022