Cum prognoza meteo se anunta nefavorabila complet si buna striaicicatoare de mini concedii platite prin diverse statiuni pitoresti care mai de care mai aglomerate, ne-am strans repejor bagajul cu gandul la Marea Egee si la o bine meritata vacanta in Grecia….Si cum cea mai apropiata insula elena este Thassos, ne-am incurajat si noi sa o vizitam….nu-i bai ca e plina de romani (atat turisti cat si lucratori sezonieri) ca numai bine iti aduci aminte motivele pt care ai decis sa uiti de taramul romanesc (ala calcat bine milimetru si milimetru de romanul vizitator de weekend. Alta discutie…alta mancare de peste….revenim la Insula Thassos.
Traseu Bucuresti – Thassos
Drumul e probabil elementul cel mai stresant din calatorie… Noi am ales Bucuresti -> Ruse -> Veliko Tarnovo -> Stara Zagora -> Haskovo -> Zlatograd -> Xanthi -> Keramoti -> Thassos aproximativ 570km (mai multe detalii despre cum se ajunge in Thassos gasiti aici: Traseu Bucuresti Thassos si il puteti descarca in format PDF: Aici) . Pe orice traseu ai prefera sa mergi, nu ai cum sa ocolesti soselele bulgaresti pline de limitatoare de viteza a caror logica mi-a fost greu sa o inteleg. Indiferent ca esti un sofer mai talentat sau nu, mai detinator de cai putere sau nu, drumurile bulgarilor te cam limiteaza (asta daca nu cumva iti propui de la bun inceput sa ai de-o parte o suma de bani speciala pentru politistii infometati de la marginea drumului ). Noi am avut noroc….nu am avut placerea sa ne conversam cu ei in englezo-bulgara si ne-am descurcat binisor pe curbele muntoase. Ba chiar drumul este superb (vorbesc de cel care trece prin zona lor muntoasa ) si intrigant…..ai nevoie de asa ceva cand decizi sa pleci noaptea si sa traversezi Bulgaria. Efortul merita din plin…Rasaritul te prinde in Grecia, cu sosele strajuite de leandri, cu miros de mare si culori binefacatoare retinei, cu entuziasm de vacanta si fete zambitoare incalzite de primele raze de soare.
Drumul cu ferryboat-ul este o incantare si dureaza doar 30 de minute (am platit 28 EUR masina + 4 persoane doar dus), iar pescarusii iti tin companie pe tot parcursul calatoriei.
Noi nu ne-am despartit de masini si bine am facut, pentru ca insula merita din plin sa fie vizitata de-a lungul, de-a latul, de-a inaltul:)
In Thassos ofertele de cazare sunt pentru toate gusturile. Personal prefer partea de sud a insulei unde scapi de haosul si zarva din nord unde capitala e intesata de turisti. Preturi pentru toate buzunarele si oferte mai mult decat avantajoase pentru perioada asta de sezon. Noi ne-am cazat dupa un scurt research pe internet si am ales o pensiune extrem de primitoare. Afacere de familie, pensiunea e un loc nimerit sa poposesti daca nu esti extrem de pretentios si nu iti doresti un lux iesit din comun sau piscina la varful talpii (Esperia noi am platit pe o camera dubla + mic dejun 35 EUR). Plaja Pefkari este fix in fata pensiunii curata si bine intretinuta….linistita si nu foarte aglomerata petru o prima zi pe Thassos, dupa un drum de 10 ore cu masina, cu posterioarele satule de sezut, cu ochii exoftalmici de condus, dar cu zambete in suflet de primirea pe care ne-o face insula.
Portul de unde am luat bacul spre Insula Thassos: Keramoti
Plajele sunt multe si frumoase,dar una e cu desavarsire mirifica si isi merita denumirea, “Paradise Beach”.
Nisip fin, cremos….apa turcoaz si limpede in care inaintezi cativa metri buni pana incepe sa se adanceasca treptat
…maslini in floare, stanci de-o parte si de alta ce imprejmuiesc golful, umbrelute si sezlonguri confortabile, soare cat cuprinde fara pic de nor si ziua se anunta perfecta.
Uiti de griji, de orele suplimentare ce te asteapta la munca, de nervi, stres …..uiti pana si de masa de pranz! O binecuvantare pentru fiecare celula din corp dornica de vacanta.
Pentru masa de pranz….sau cina direct (in cazul nostru) insula abunda de terase care te imbie cu miros de peste proaspat si fructe de mare, de mancaruri traditionale care mai de care mai gustoase (aici trebuie neaparat sa spun despre crema de masline absolut delicioasa si untul aromat intins pe painea aburinda coapta in casa, branza feta gatita in zeci de moduri, salate asortate cu masline grase….deserturile senzationale in care scortisoara e nelipsita ) totul stropit cu vinul de Thassos extrem de aromat.
Daca cumva vremea iti joaca feste si te trezesti sub un cer cu nori gri aducatori de ploaie, e momentul cel mai bun sa descoperi traseele muntoase de pe insula pe care poti sa le faci fie cu o masina de teren, fie le bati la picior si te bucuri de miscare dupa o zi imbaiati in raze de soare.
Unul din traseele de picior incepe din Kastro … (mai multe obiective turistice gasiti aici: Obiective turistice Thassos)
…unde iti lasi masina la umbra maslinilor si te conversezi linistit cu singurul locuitor al satului ramas in zona. Asezarea este parca rupta de lume, parasita, cu unele din case aproape noi si cu semnele tale de intrebare “unde sunt localnicii?”. Mai traieste in sat o singura familie, detinatoarea crasmei unde am intalnit cativa bautori de mythos (bere locala).
Dupa ce te informezi de drum, iti iei frumusel talpasita la spinare si incepe un urcus agale de aproximativ o ora spre cascadele Apostolus.
Peisajul este mirific, drumul linistit si usor, caprele iti tin companie si chiar nu mai conteaza ca te uda cativa stropi de ploaie.
Cascadele nu sunt spectaculoase prin maretie, dar natura ce le inconjoara merita tot efortul de o ora.
Mai sunt cateva trasee muntoase in zona spre o alta cascada usor mai naravasa, insa noi nu le-am incercat. Am preferat sa ne oprim in drum intr-o livanda de maslini atrasi de frumusetea locului si de lumina stranie ce se zarea dupa ploaie printre crengile maslinilor batrani.
Turul insulei Thassos il poti face lejer intr-o zi. Strabati un drum de-a lungul coastei de aproximativ 90 de kilometri in care curbele sunt o placere pentru sofer, dar si pentru posesorul locului din dreapta. Fiecare cotitura a drumului iti ofera o surpriza colorata. In drum, pe o coasta apare o manastire imprejmuita de leandri.
Oare ce viata de invidiat pot sa duca maicutele de acolo cand ies pe terasa si vad privelistea ce ne-a fost noua dat sa o vedem! Frumos locul, frumos peisajul, dar nu ne-a placut faptul ca erau interzise orice fel de poze…..si asta nu din aspecte care tin de religie, respect, ordine, ci din pur motiv comercial. Aveau ei destule poze inramate si implasticate in tot felul de chiciuri pe care, evident, doreau sa le vanda la un supra pret la magazinul de suveniruri mare cat toata biserica, plasat strategic fix in mijlocul curtii interioare.
Daca vrei sa vizitezi si sa aloci mai mult timp capitalei, ai toate motivele. Sunt trasee spre vestigii arheologice. Noi am cautat lesinati templele vechiului oras si teatrul stravechi care era nitel mai la stanga. L-am ratat, dar ne-am nimerit in agora de demult inconjurata de temple inchinate zeilor greci protectori ai orasului si ne-am scos parleala dupa efortul de a ne cocota in varf, cu o impresionanta priveliste a portului si plajei din Thassos.
Vacanta ne-am incheiat-o cu un tur pe o barca locala. Plecati de dimineata, am lasat Limenaria si Potos (orasele langa care ne-am cazat) departe in sudul insulei si am intrat in Thassos (Limenas-denumirea veche a orasului). In port gasesti aici tot felul de oferte de mini croaziere pe mare. Cam toate ofera acelasi lucru- turul insulei, poposit si imbaiat de pe barca (daca esti bun scufundator si plonjor), poposit din nou si pescuit direct de pe vas, pranzit un gratar facut fix la bord de catre echipaj si daca ai noroc poti sa gusti peste cat se poate de proaspat (daca il prinzi), ancorat pe o plaja exotica de o frumusete salbatica si intors in port vlaguiti de ziua plina.
Noi nu am avut de ales si, dupa o astfel de zi, ne-am pornit pe drumul spre tara. Nu as recomanda nimanui o astfel de incercare decat daca esti obisnuit cu lipsa acuta de somn si plimbari nocturne sub clar de luna prin muntii Bulgariei cu vestitele limitatoare de viteza de neinteles si masinile de politie trase pe dreapta pe care poti totusi sa le eviti cu un pic de noroc:)
Cu siguranta o sa ne intoarcem pe insula Thassos !
De-a dreptul o vacanta minunata, si fotografiile pe masura.
chiar ati avut parte despre o vacanta frumoasa,Grecia este o tara care merita vazuta,sunt atatea de vazut aici,este calda si primitoare.
mi-a placut tare mult postul. il gasesc f util, desi tocmai ne-am intors din thassos (am stat in skala potamia). ne-a placut si noua Paradise Beach, pe viitor iti recomand si Marble Beach, care exact cum ii zice umele are nisipul alb format din pietricele de marmura de la cariera de langa! si noi am fost o zi prin munti (am urcat la masina la un lac, din satucul maries), dar nu am stiut de kastro. superbe peisajele.
Foarte frumos. M-ai convins sa imi fac un concediu in Grecia!
Doamne ajuta!
Va asteptam in pelerinajele noastre!
Maramures-Bucovina, 21-24 iulie
Transilvania la Aiud si prislop, 26-28 august
cat si in strainatate prin Grecia, sau Capadocia, Israel, etc la Sf. Nectarie, Sf. Spiridon….
Mai multe detalii gasiti aici:
http://paginadefolos.blogspot.com/search/label/Pelerinaje
Foarte utile ponturi, multam! 🙂
Searching the web for some Sports Games Online and
some Action Games Online i found http://allgamesonline.org
the largest website for Games Online
One place where you can never get bored.
superbe poze! felicitari!
Multumesc frumos !
Chiar merita sa vizitezi acest paradis.
Am fost in 2009 in Thassos si am venit foarte incantati.
Buna,Am o rugaminte, ai cumva idee de hotelul Hotel Kipos ?Preturi mancare?Inchiriere de scuter? Am mai citit si pe forumuri dar nimic concret. Daca ai chef si timp sa-mi raspunzi as fii incantat.Merci mult,Paul
Felicitari!!! Depasiti orice asteptari. Doresc sa stau o luna in insula Thassos cu masina personala pe cont propriu. Cam cat costa un apartament la un particular sau care ar fi varianta cea mai ieftina de locuinta? Va multumesc mult , George