Veliko Tarnovo, Marele turn al Bulgariei

Uncategorized

Cine nu a auzit de Veliko Tarnovo, orasul incarcat de istorie al Bulgariei? Atat de des s-a perindat la urechea mea numele tarii vecine, Bulgaria si a orasului aflat la doar 170 km de Bucuresti, incat ne-am urcat in masina si am dat o fuga pana in Veliko Tarnovo, intr-un weekend calduros. .

Am citit multe despre Veliko Tarnovo si imprejurimi, am aflat cate muzee are si cate manastiri salasluiesc in zona, dar ca sa fiu sincera nu am vizitat nimic din aceste obiective turistice bulgaresti. Stiu ca este o locatie ideala pentru un weekend departe de Bucuresti, dar eu o sa vorbesc despre Veliko Tarnovo din punctul de vedere al turistului relaxat si satul de manastiri, dornic de plimbari la pas pe stradute pitoresti, de probat rochitelele din vitrinele bulgaresti si admirat oale si ulcele colorate in centrul mestesugaresc (hai ca mi-a iesit si rima!).

Veliko Tarnovo

Buuun….sa incepem cu inceputul..si anume cu weekendul. Superb, frumos, drum linistit fara mari batai de cap prin Bulgaria ( asta daca respecti limitele de viteza bulgaresti, altfel stai la vorba dulce in grai bulgaresco- englezesc cu nenea politistul). Nici in 3 ore am ajuns in Veliko Tarnovo, admirand pe drum falezele de piatra inalte de zeci de metri, zona arhicunoscuta printre climberii din Romania si nu numai.

La capitolul indicatoare bulgarii stau cam prost, drept pentru care ne-am invartit in cerc ( la propriu, intr-un rond din centru) de vreo 3 ori ca sa nimerim drumul corect catre cetatea Tsarevets pe care nu am ratat-o. Cetatea este destul de bine conservata, tinad cont ca Veliko Tarnovo a fost cea de-a treia capitala din istoria Bulgariei, asa ca in perioada infloritoare pana la dominatia otomana s-au construit palate, biserici, case boieresti ce pot fi si azi admirate.

Veliko Tarnovo Bulgaria

Veliko Tarnovo

Marele turn al Bulgariei asa cum se traduce Veliko Tarnovo se inalta in trepte pe dealuri, iar intre dealuri se afla zona comerciala a orasului. Sunt multe magazine si magazinase cu tot soiul de marfuri, mult mai ieftine ca la noi, cu toate ca uneori calitatea lasa de dorit.

Veliko Tarnovo

Va recomand o plimbare agale pe stradutele inguste pietruite din centrul vechi. De aici puteti achizitiona suveniruri diverse facute chiar in fata trecatorilor, la tarabele colorate. Cea mai cunoscuta strada cu mestesugari din Veliko Tarnovo se numeste Samovodska Charshia.

Veliko Tarnovo Bulgaria

Un capitol delicios legat de Veliko Tarnovo se refera la bucatele bulgaresti. Restaurante sunt multe in oras si te imbie cu diverse feluri de mancare traditionale bazate pe legume si multa carne. Mereu am mancat regeste in Bulgaria, la preturi mai mult decat rezonabile si portii imense.
Nu cred ca exista vreun local in Veliko Tarnovo care sa nu se incadreze la capitolul “ bun si indestulator”, asa ca nu voi face recomandari aparte.

Veliko Tarnovo

Dragi calatori, sper ca v-am fost de folos cu cele cateva informatii legate de Veliko Tarnovo, destinatie ideala de weekend. Iar daca orasul cetate nu va e suficient, la nici 20 de km se afla Arbanasi.

Drum bun!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *