Skip to Content Haber antalya - Takipçi Satın Al - elektronik sigara smok
deWeekend
Bucuresti – Campina – Barajul Paltinu
Uncategorized admin / March 3, 2009

Data: 28.02.2009
Traseu: Bucuresti – Campina – Barajul Paltinu (~120km)
Durata: ~7 ore
Obiective: Muzeul Nicolae Grigorescu, Castelul Iulia Hasdeu, Barajul Paltinu, Inchisoarea Doftana

Foto: Andrei Pop (http://andreipop.ro)

Campina: Muzeul Nicolae Grigorescu

“Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, judetul Dambovita, d. 21 iulie 1907, Campina) este primul dintre fondatorii picturii romane moderne,devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualităţii romaneşti.”

Din cate ne-a zis ghidul casa a ars in timpul primului razboi mondial deoarece aici fusese stabilit un Cartierul General German si aproape de finalul razboiului, un mare incendiu a distrus-o in intregime. O parte dintre obiecte, in special cele de la parter, au putut fi salvate, ceea ce a fãcut posibila reconstituirea celor mai importante camere (atelierul, sufrageria, biblioteca). Nu s-a putut salva insa nimic din dormitoarele de la etaj, astfel ca reconstituirea acestora a fost imposibila.

De cand se intra in Campina sunt semne cu Muzeul Nicolae Grigorescu si Castelul Iulia Hasdeu deci este foarte usor de gasit. Este un obiectiv care merita vazut, eu am stat aproximativ 30 de minute. Pretul biletului pentru studenti este de 2 lei si 10 lei pentru ghid care merita, povesteste cam tot ce este important. A si sa nu uit … nu se pot face poze in muzeu 🙁

Campina: Castelul Iulia Hasdeu

“In 1893, Bogdan Petriceicu Hasdeu, “geniu de o inspaimantatoare vastitate”, cum il numise Mircea Eliade, dupa marea suferinta provocata de moartea fiicei sale, Iulia, incepe sa construiasca la Campina un castel. Ridicat dupa proiectele transmise de Spiritul copilului sau, in sedintele de spiritism, micul castel este conceput ca un adevarat templu dedicat memoriei Iuliei. El va fi locul de refugiu al marelui savant, Hasdeu va petrece acolo tristetea ultimilor ani de viata, inconjurat de tristete si de neintelegerea contemporanilor sai.”

Din pacate cat am ajuns eu era nu stiu ce simpozion si nu l-am putut vizita decat pe afara.

Barajul Paltinu:

Barajul Paltinu este un baraj de beton in arc, de 108 m inaltime, construit pe valea raului Doftana intre anii 1966 – 1971.

Dupa aproximativ 30 de minute de mers, am dat de barajul paltinu. Barajul Paltinu este un baraj de beton in arc, de 108 m inaltime, construit pe valea raului Doftana intre anii 1966 – 1971. Sincer sa fiu drumul a fost peste asteptarile mele mai ales ca am citit ca este destul de prost dar nu a fost asa (cu mici exceptii). Ce sa mai zic … priveliste frumoasa, aer curat, destul de frig (februarie) las pozele sa vorbeasca.

Dupa ce am stat pe acolo si am facut 2-3 poze am plecat in cautarea inchisorii din doftana (am auzit ca e transformata in muzeu si se viziteaza) din pacate nu am gasit-o si am luat-o spre casa.

M-am mai oprit la Amana Inn in Campina sa mananc. Am fost placut impresionat de servicii si mancare. Preturile sunt normale.

Pentru o zi de sambata a fost un traseu destul de lejer, nici obositor, nici costisitor.

Foto: Andrei Pop (http://andreipop.ro)
DEWEEKEND © 2022